keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Jäätäkö

 
 Katulamput valaisevat kelmeästi, 
on lumettoman pimeää ja aavemaista.
Jäätä ja kuuraa ei vielä näy.
Hetki sitten on satanut.
Kadun asfaltti kiiltää kuin jää.
Yö pakastaa jään asfaltille.
Vesilammikossa kimaltavat
timanttien ja kristallien tavoin
 jouluvalot.
Yö jäädyttää lammikon.
******
Makroviikot 36. viikko = Kuura/jää


tiistai 29. marraskuuta 2011

Edistyy kohti valmista

Jokaisen ikkunan päällä on sähkökattorasiat, niihin on helppo ripustaa joulutähdet. Niinpä kaiken keskellä aloitin tähtien ripustamisen. Ensimmäinen tähti on nyt keittiön ikkunassa ja lisää on tulossa. Makuuhuoneen molempiin ikkunoihin tulee tähdet sekä työ-vierashuoneen ikkunaan. Ostin valkoiset starlightz the original-tähdet. Hommaa riitti, kun piti johdottaa Ohlsonilta ostettujen osien kera kattorasioihin sopiviksi.
 Olohuoneeseen on ripustettu  tauluryhmä. Vieressä levittää puutähti (jota ei näy) varjoja seinälle. Valaistus on vielä puutteellinen, joten kuvat ovat aika laaduttomia. Huomenna tulee sähkömies ja saadaan kattoon valaisimet.
Kirjahylly on täytetty melkein valmiiksi. Tilasin lisää hyllyjä, ne saapuvat kai tällä viikolla. 
Järjesteleminen jatkuu.
Tänä iltana öljytään eteisen lattia, viimeiset hionnat on tehty. Ensimmäinen adventtikynttilä on sytytetty. Taustalla näkyy valoisaa eteistä, siellä ovat syttyneet jo kattovalot. Ovilistat ja jalkalistat asennetaan öljyämisen jälkeen.
Huomenna tulee taas putkimies sekä sähkömies, ylihuomenna saadaan saarekkeen taso takaisin ja liesi voidaan asentaa. Mukava aloittaa kotikokkaus, Kotona-blogissa on ollut jonkun aikaa hiljaista, mutta pian tahti muuttuu.  Hitaasti mutta varmasti mennään kohti valmista.

maanantai 28. marraskuuta 2011

Afrikassa






















Lomailin keväällä 2009 huhtikuun lopulla Marokossa. Kokosin lukuisista kuvista kollaasin, joka kertoo luoteisen Afrikan kauneudesta ja kukkaloistosta. Agadidin rantaan vyöryivät siniturkoosit Atlantin aallot.  Jakarandapuut ja upeat bouganvilleat kukkivat. Maaseudun tasankoa riitti silmänkantamattomiin ja ne päättyivät kumpuileviin vuorijonoihin. Valkoinen ja terrakotta oli yleinen rakennusten väri.

**********
Värikollaasit  58. haaste = Afrikka

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

perjantai 25. marraskuuta 2011

Mahdoton tehtävä - melkein

Meille tuli eräänä aamuna putkimies täsmällisesti sovittuun aikaan. Tehtävänä oli kytkeä keittön ja kylpyhuoneen hanat ja viemärit. Ihmetystä herätti heti alkuun keittiön hana, josta ei  löytynytkään astianpesukonehanaa. Suoraa putkea ja kaartuvaa poistoputkea koko hana. Tartuin jo puhelimeen soittaakseni  keittiöliikkeeseen, kun kuulin keittiöstä ujellusta. Putkimies puhalteli hanan sisuksiin selvitellen mitä sieltä löytyy.
Hei, älä soita vielä, täältä taitaa löytyä se astianpesukoneen hana. 
Ja löytyihän se sieltä, huokaisin helpottuneena.

Lähdin kampaajalle ja putkimies jäi asentelemaan hanoja ja viemäreitä.

Kun palasin parin tunnin kuluttua kampaajalta huikkasin.
Onko asennukset tehty ?
On ne, mutta ei aivan toivotulla tavalla.
Katselin keittiön lattialla nököttävää jätevaunukaappia.
Viemäriputki oli asennettu kiemurrellen keskelle kaappia. Jätevaunu ei enää sopinut kaappiin ja putkimies oli ehdottanut jätevaunun pienentämistä kahdelle sangolle. Eihän tämä näin voi olla. Keittiötasolla komeili viemärin suora kurkkuputken pala, siis sekään ei ollut sopinut järjestelmään. Katselin kaapin  kiemuraputkien taakse, täysin tyhjää tilaa parikymmentä senttiä.
Ei voi olla totta, onko tämä miesten logiikkaa, joka jää naisten ratkaistavaksi, ajattelin.

Keittiöliikkeessä nauroimme molemmat sekä myyjä että minä asennustoteutukselle. Vedimme vastaavan kaapiston jätevaunua ulos ja sisään. Totesimme, että putkimiehelle on annettava koulutus kuinka keittiöviemäri asennetaan jätevaunukaappiin.

Seuraavana aamuna odotin putkimiestä suora viemärin kurkkuputki kädessä.
Tämä suora putkipala kuuluu systeemiin ja tilaa on riittävästi jätevaunun takana eikä edessä, sanoin
Asennus sujui ja jätekaappi rullaa nyt kiinni ja auki.

Tekniikka on joskus ihmeellistä ja monimutkaista.  Odottelemme ensi viikolla sähkömiestä. Mitähän on odotettavissa sen näkee sitten.
**********
Pakinaperjantai 261. haaste = Tekniikan ihmeitä

 

torstai 24. marraskuuta 2011

Pimeää

Nyt syttyvät valot
antaen tietä talvelle.
Lukemattomat kirjat 
tallentavat odotuksen ajan.
Kohta valon ystävä lumi
pyyhkäisee kaamoksen.
On talvi.
*******
Valokuvatorstai-Runotorstai  226.haaste = Talven merkit

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Kulmia




























Ensimmäinen kulma on olohuoneen seinällä olevasta maalauksesta. Katon harjakulma seuraavana, sen alla tikittää kello. Viimeisenä on kulmia sekä pylväiden päällä että ikkunan yläkarmeissa.
*********

tiistai 22. marraskuuta 2011

Olohuoneen nurkassa



 Rönsylilja rähjääntyi hieman muutossa. Siitä huolimatta se sai paikan olohuoneen ikkunalaudalla. Näyttää jo elpyneen hieman. Olen kehunut jo aikaisemmin tammimosaiikkilattiaa, se on asennettu 1960-luvulla. Nyt  se on hiottu neljään kertaan ja valkoöljytty pensselillä kahteen kertaan. Pinta on himmeän silkkinen. Lattia ei ole enää kellertävä, vaan kaunis vaalean ruskean sävyissä, kuten tammen kuuluukin.
Uritetut lattialistat sopivat hyvin talon tyyliin. Valkoiset lattialistat korostavat lattiaa ja huoneen korkeutta. 
Seuraava hankinta on patterien suojukset, pitää aloittaa niiden metsästys.
Olohuoneen toiseen nurkkaan sijoitin ficuksen, joka aikaisemmassa asunnossa näytii isolta, nyt se on melkein liian pieni huonekorkeuteen verrattuna. Flosin himmentimellä varustettu pöytävalaisin ei käy  maadottamattomiin pistorasioihin. Kun kytkin valaisimen päälle, se intoutui aivan mahdottomaksi. Himmensi  itsekseen valoja ja välillä kytkeytyi pois päältä. Siksi siinä ei ole nyt valoja. Torstaina on tulossa sähkömies, joka kytkee kaikki kattovalaisimet, keittiön valot, tarkistaa pistorasiat ja vaihtaa maadoitettuihin rasioihin.  Jospa sen jälkeen saan kunnon valot, että voin ottaa enemmän kuvia.
Ikkunasta näkyvä valopallo on katuvalo, valo on kellertävää.  

maanantai 21. marraskuuta 2011

Irlantilaista vihreää

Vihreä nousee ensimmäiseksi mieleen, kun Irlannista on kyse. Olin hieman laiska tässä touhujen keskellä ja kuvasin kodista löytyvää vihreää. Orreforsin vihreä maljakko ja Josef Frankin tapetista löytyvä vihreä  kuljettavat ajatukset Irlantiin.

Muuttotouhut jatkuvat tiiviisti eikä postaamiseen ole löytynyt aikaa. Kirjahylly on jo täytetty ja melkein valmis, hienosäätöä vielä. Tänään saimme Tankin kaapiston eteiseen ja asentaja on tulossa toivottavasti tällä viikolla.
Huomenna testaan takkaa, sain tervetuliaislahjaksi sylillisen koivuhalkoja.
Sain kutsun himmelin askarteluiltaan 4.12. Oljet ovat jo valmiina. Saa nähdä kuinka onnistun kokoamaan elämäni ensimmäisen himmelin.
******

lauantai 19. marraskuuta 2011

Kotona ollaan

 
 Muutto on tehty ja kotona ollaan. Nyt on hetki aikaa tänne nettiinkin. Netti oli pois muutaman päivän, nyt pelaa taas. Tämä muutto oli fyysisesti erittäin raskas, sairastuin kesken pakkaustohinan ja kuljin lääkärissä. Nyt olen voiton puolella, kun lääkkeet on saatu. Stressi ja fyysinen rasitus laukaisi lääkehoitoa vaativan tilan.
Muuttopäivä oli aurinkoinen jopa kesäisen lempeä. Hieno tervetulotoivotus odotti meitä määränpäässä. Kaupungin joulukuusi oli juuri pystytetty. Seuraavana päivänä syttyivät kynttilät kuuseen ja nyt ne loistavat tässä ikkunan edessä. Meidän kuusi, siltä se tuntuu, kun on parinkymmenen metrin päässä


Nappasin muutamia kuvia muuttomatkan varrelta. Taivas oli erikoisen kaunis. Tällä kertaa minulla ei ollut lainkaan haikea mieli, olin huojentunut ja odotin kotiin pääsyä. Olin odottanut sitä lokakuun kaupantekohetkestä saakka. Entiseen kotiin ei ole ollenkaan ikävä, tämä koti tuntui heti kodilta, vaikka kaikki on vielä mullin mallin. En ole ehtinyt ottaa yhtään kuvaa vielä, joka nurkassa on jotain keskeneräistä.
Mutta vähitellen esittelen teille uutta kotiani. Keittiö on aivan kohta valmis, tavarat ovat kaapeissa. Pieni kommellus sattui saareketason suhteen, komposiitti- eli kivitason liesiaukko on vajaa sentin liian pieni . Taso on vietävä kiviliikkeeseen timanttiporattavaksi. Meillä ei ole kokkailtu täällä vielä johtuen juuri tästä ongelmasta.
Komea ja pitkä valkoinen limusiiniauto ajoi juuri tuosta ikkunan alta, olisi pitänyt olla kamera käsillä. Harvinainen näky pikkukaupungissa. Nyt jatkan tavaraoiden järjestelyä. Mukavaa viikonloppua teille kaikille.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Alaska - Viesti

Alaskassa
Lumen kimallusta, kiiltävää jäätä.
Railojen siniturkoosia pärskettä.
Jäätävää viimaa, purevaa pakkasta.
























Pumpulipilvet kevein askelin
lankoja pitkin
viestejä vievät

lauantai 12. marraskuuta 2011

Uusi kotimme tässä vaiheessa

Uuden kodin olohuone-ruokailu-keittiö-eteinen-lattioiden tammimosaiikki on hiottu neljään kertaan ja valkoöljytty. Kuvassa lattia näyttää kauniilta. Livenä näen sen vasta tiistaina.  Korkeat valkoiset ns kartanolattialistat asennetaan huomenna. Listotus viimeistelee lattiat. Ikkunoista pidän erikoisesti.

Keittiökaapistojen asennus on tässä vaiheessa. Valmista on maanantaina. Liesituulettimen poistoputkisto uusitaan ja tuuletin siirretään 40 senttiä nykyisestä. Se taas tehdään heti muuton jälkeen. Fasettilaattaseinä näyttää juuri valintani mukaiselta.
Makuuhuoneen seinä on juuri tapetoitu. Ikkunasta tulvii valo sisään ja huoneessa on vielä se toinen ikkunakin. Korkeat ja valkoiset lattialistat asennetaan myös tänne.
Tässä tämänhetkinen tilanne. Aika matelee, mutta muuttopäivä lähenee. Vielä 2,5 vrk Turussa. Tiistaina alkaa muutto. Huomenna ehkä postaan jotain, myöhemmin alkaa postailu uudesta kodista.

torstai 10. marraskuuta 2011

Torstaina

Marraskuun aamut, päivät, illat.
 Torstain kaltaisia paljaan harmaita.
Pakkasyön jälkeen aurinko valaisee
huurrekukat ikkunassa.
Hetken on valkoista valoa.
Taivaanranta on liian lähellä, 
se imaisee auringon ja
huurrekukat katoavat sumun syliin.

*******
Kuvat ilta 10.11.2011, aamu 10.11.2010, ilta 10.11.2009

*********

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Valkoista



 Valkoista läpikuultavaa lasia.
Kylpyhuone saa uuden valaistuksen,
kirkkaan ja tehokkaan,
se valaisee koko huoneen 
kuin maalarin valkoinen pensselin veto.
*****

tiistai 8. marraskuuta 2011

Helsingissä



Sunnuntaina ajelimme Helsingin kautta Vantaalle. Mannerheimintietä körötellessä, kun pysähdyttiin liikennevaloissa, käytin tilaisuutta hyväkseni ja näppäsin kuvia. Kävellessä tulee harvoin ihailtua rakennuksia katutasosta ylöspäin.  Keskimmäinen rakennus on Stockmanin tavarataloa, muista voin esitellä teille vain fasadit, muuta tietoa ei ole.
Muistan, kun ensimmäisen kerran saavuin Helsingin keskustaan Mannerheimintielle, Lasipalatsin eteen. Pysähdyin kadulle ja ihmettelin,  Helsinki näytti kovin matalalta kaupungilta ja pieneltäkin. Olin kuvitellut kaupungin Suomen suurimpana suurkaupungiksi, jossa talot ovat korkeita ja reunustavat katuja varjostaen niitä auringon paahteelta. Yllätys on aina yhtä suuri, kun huomaan, miten avaraa ja valoisaa on kaupungin keskustassa. Vieläkin, vaikka katukuvaan on ilmestynyt uusia korkeahkoja rakennuksia. Helsingin keskusta on kaunis. Helsingin seudulla tuli elettyä pitkähkö rupeama elämässä, joten kaupunki on tuttu kuin kotiin menisi.     
 
 Forsblomin Galerie muutti toukokuussa uusiin tiloihin, Lönnrotinkatu 5, komeaan Suomi-taloon. Gallerian sisäänkäynti on arvokkaan komea. Nyt esillä on Marianna Uutinen isoja akryylimaalauksia. Värikkäitä ja veistoksellisia.  Alessandro Twombly,  veistoksia ja kukkamaalauksia paperille sekä Hidemassa Fujii ledvaloteoksia.
Tuttu patsas meille kaikille. Suoraan edessä ratsasti Marsalkka Mannerheim.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Mustaa, oranssia, pellavaa - pelottavaa

 Hehkuva oranssi lämmittää marraskuun harmaudessa.
*****
Värikollaasit 55. haaste = pellava, oranssi, musta

Kaamoksen hämärässä
eteesi ilmestyy naamioitunut,
pelottava olento.
Luulet puunrunko,
ehei - se on kaamoksen tuijottava, 
kauhea toteemi.
******
Mustaa ja valkoista  91. haaste = pelottava, kammottava, hirvittävä ja kauhea

lauantai 5. marraskuuta 2011

Kengät ja postilaatikko

Nämä kengät odottavat reilun viikon päässä olevaa muuttopäivää. Parasta on varustautua talvisempaan keliin, kun pohjoisemmaksi mennään. Pohjien tulee olla tukevat ja kengät lämpimät. Ei passaa lasitavaralaatikoiden kanssa liukastella.
Meidän sisäinen posti- ja pankkilaatikko näyttää tältä. Laatikkoon sujahtaa vain valikoitua postia eli laskuja.
Yksi laatikko on raollaan. Sieltä on juuri kaivettu Lottoa varten pelaajatunnusluku ja salasana. Laskujen maksujen yhteydessä sieltä kaivetaan pankkien tunnuksia.

********
Numerokuvat YyKaaKooNee 1. haaste = Kengät ja Postilaatikko

perjantai 4. marraskuuta 2011

Varmuuden vuoksi


Hätävarjelu on riskien minimointia, joskus tämä minimointi menee liiotteluksi. Annista oli turvallista  varautua joka kääntessä pahimpaan. 
Kun edessä oli viikon matka ulkomaille, matkalaukku pakattiin piri pintaan. Anni kertasi mielessään jokaisen matkapäivän ohjelman etukäteen. Tuolle päivälle tarvitsen sitä vaatetta ja toisena päivänä tuota, illalla tätä. Varmuuden vuoksi otan vielä pitkät housutkin, jos on sadepäiviä ja hiukan viileämpää.  Säätä on niin vaikea ennustaa, siksi on paras varautua kaikkeen.

Kotiin tullessa Anni rullaa matkalaukun makuuhuoneeseen. Hän ei jaksa heti keskittyä laukun purkamiseen. Kun sopiva hetki koittaa, hän reväyttää matkalaukun auki.  Vaatteet ponnahtavat laukun sisuksista  ylös kuin ne olisivat jo ikävöinneet pääsyä takaisin rasittavalta matkalta vaatekaapin viileyteen.

Tuota en tarvinnut, enkä tuota, Anni luettelee. Puolet matkalaukun sisällöstä oli jäänyt täysin tarpeettomaksi.
Mutta varautuminen pahimpaan kannattaa. Mitä jos minulla ei olisi ollut mukana sitä mustaa mekkoa, jota kaikki illallisilla katselivat ihastuneina.  Kannattaa varautua pahimpaan ja onnistua oikealla hetkellä.
Se on sitä hätävarjelua.

**********
Pakinaperjantai  258. haaste = Hätävarjelun liiottelu

torstai 3. marraskuuta 2011

Koti kullan kallis

Paras paikka maailmassa,
arvokkaampi kultaa,
turvasatama,
onnen tyysija
Kliseitäkö?
Koditon tietää oikean vastauksen.

***********